Tips voor het onderhouden van je motorhelm

Motorhelmen worden steeds veiliger, maar helaas daardoor ook duurder. Voor veel motorrijders is de aanschaf van een nieuwe helm een flinke investering. Wie zijn helm goed verzorgt, heeft er langer plezier van. Het loont dus om wat extra aandacht aan je helm te schenken. We hebben een paar tips voor je.

Helm schoonmaken 1

De buitenzijde van de helm en het vizier

Dode insecten, modder, vuil en andere viezigheid: het deert de buitenkant van je helm niet, maar fraai is anders. Voor het vizier liggen de zaken anders. Een verontreinigd vizier brengt je veiligheid in gevaar. Vaak worden papieren doekjes gebruikt om het vizier schoon te maken, maar dat is niet verstandig. De vezels in het papier kunnen hinderlijke krassen veroorzaken. Je kunt het vizier beter met een zachte doek schoonmaken. De beste oplossing is om een helm- en vizierreiniger te gebruiken.

Helm schoonmaken 2

De binnenzijde van de helm

Als je denkt de binnenzijde van je helm te kunnen ruiken, dan doet een ander dat zeker. De vieze geur die je ruikt is afkomstig van bacteriën die zich tegoed doen aan jouw zweet. Als je helm een uitneembare voering heeft, is de verleiding groot om de hele zooi in de wasmachine te mikken en daarna nog even machinaal te drogen. Daarna ruikt alles weer heerlijk fris, maar de kans is groot dat door die behandeling de voering is gekrompen. Dit zorgt ervoor dat je helm niet goed meer past en dus onvoldoende bescherming biedt bij een ongeval. Beter is het om een goede interieurreiniger voor motorhelmen aan te schaffen, dit product maakt korte metten met vervelende geurtjes.

Helm schoonmaken 3

De helmrubbers

Na verloop van tijd gaan de helmrubbers uitdrogen, waardoor bijvoorbeeld het vizier niet goed meer afsluit. De remedie tegen dit euvel is zowel simpel als goedkoop. Vet eens per jaar de helmrubbers even in, maar overdaad schaadt: een dun laagje is meer dan voldoende.

Helm schoonmaken 4

Wat moet je vooral niet doen?

Motorhandschoenen in je helm proppen, en zeker niet als ze ook nog eens nat zijn! De voering van je helm is doorgaans niet bestand tegen het stugge materiaal van je handschoenen en zal schuurplekken gaan vertonen. Hetzelfde gebeurt als je de helm aan een kapstok hangt. Uiteindelijk heeft dit als resultaat dat je de helm voortijdig moet vervangen, en dat is zonde van je geld.

Ook de helm op de buitenschaal leggen, kun je beter niet doen. Je loopt het risico dat hij hierdoor beschadigd raakt. Als je de helm een tijdje niet gebruikt – bijvoorbeeld in de winterperiode – berg hem dan op in de hoes die de meeste fabrikanten meeleveren.

Dit vind je misschien ook leuk...