Graaf Dracula – de beroemdste Vampier ter wereld

Graaf Dracula spreekt tot de verbeelding. Deze duistere graaf komt in tientallen films en boeken voor, maar dit personage werd oorspronkelijk bedacht door schrijver Bram Stoker. Hij schreef in 1897 het horrorverhaal Dracula, waarna Dracula een oude bekende werd in de wereld van de film en literatuur. Wil je meer weten over dit mysterieuze personage? Hier vind je 10 weetjes over Dracula.

Het op één na meest voorkomende personage

Er zijn een aantal personages die veel voorkomen in verschillende films en boeken. Dat komt omdat ze inspirerend zijn, de perfecte basis vormen voor een goed verhaal of zoals Dracula gewoon erg mysterieus zijn. Dracula is daarom het op één na meest voorkomende personage in films en boeken. De graaf wordt alleen maar ingehaald door Sherlock Holmes, de Britse detective die in talloze films en boeken keer op keer nieuwe avonturen beleeft.

Dracula is waarschijnlijk gebaseerd op Vlad de Spietser

Schrijvers halen hun inspiratie voor personages natuurlijk overal vandaan. In het geval van Dracula, was Bram Stoker waarschijnlijk geïnspireerd door Vlad Dracula, of Vlad de Spietser. Deze vorst was de leider van Walachije, een land dat nu onderdeel uitmaakt van Roemenië. Deze vorst stond bekend om zijn wreedheid. Hij vermoorde een groot deel van zijn vijanden door ze aan een spies te rijgen, waar hij zijn bijnaam natuurlijk aan te danken heeft. Stoker gebruikte de naam Dracula om de oorspronkelijke naam “Graag Wampyr” te vervangen.

Zijn manieren komen van acteur Henry Irving

Voordat Dracula bekend werd, werden vampiers vooral afgebeeld als weerzinwekkende monsters die wreed waren en op lijken leken. Dracula veranderde dit helemaal. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het stereotype van de elegante, nette en bijna charmante vampier. Dit stereotype is niet zomaar ontstaan. Stoker haalde namelijk inspiratie uit de stijl en charme van acteur Henry Irving. Dat was niet voor niets, want Stoker hoopte dat deze acteur Dracula zou willen spelen in een toneelstuk over de vampier.

Inspiratie uit andere vampierboeken


Dracula is dan wel de meest bekende vampier, maar hij is zeker niet de eerste. Voordat Bram Stoker het verhaal over Dracula schreef, waren er al meerdere invloedrijke boeken verschenen met een vampier in de hoofdrol. Zo is er het boek Carmilla, dat het verhaal vertelt over een lesbische vampier die op een eenzame en jonge vrouw aan het azen is. Daarnaast is er ook het verhaal van Varney the Vampire, een boek dat alle latere verhalen over vampiers beïnvloedt heeft. Stoker raakte zo geïnspireerd dat hij zelf in staat was om een ontzettend invloedrijk verhaal over een vampier te schrijven.

Dracula was oorspronkelijk geen groot succes

Tegenwoordig weten we allemaal wie graaf Dracula is en is Bram Stoker een bekende naam op het gebied van literatuur. Dat is niet altijd zo geweest, want toen het boek voor het eerst verscheen, was het niet het grote succes dat het nu is. Pas in 1922, toen er een film gebaseerd op Dracula verscheen (Nosferatu), begon de populariteit toe te nemen. Deze film was trouwens niet gemaakt met toestemming van de vrouw van de overleden Bram Stoker. Dat zorgde voor een lange legale strijd over de rechten van het boek.

De film uit 1931 is een klassieker

Er zijn veel films gemaakt over Dracula, maar de versie die in 1931 verscheen, wordt gezien als een echte klassieker. In de tijd dat de film uitkwam, was het al een ontzettende blockbuster. Tegenwoordig zien filmcritici de film vooral als een echte klassieker uit zijn tijd die nog veel bestudeerd moet worden. De graaf uit deze film heeft zelfs een plek weten te bemachtigen op de lijst van de meest invloedrijke slechteriken uit de filmgeschiedenis.

Dracula houdt van het duistere

Stoker omschrijft Dracula als een man die onze haat voor de duisternis verafschuwt. Hij houdt namelijk van alles wat duister en gevaarlijk is. Volgens de schrijver heeft Dracula een witte snor, spitse oren, scherpe tanden en natuurlijk een ontzettend dun lichaam. Hij doet zich voor als een echte heer: hij is charmant, beleefd en aardig. Dracula spreekt dan ook perfect Engels met een deftig accent. Tegelijkertijd kan hij ontzettend woedend worden wanneer iemand zijn plannen dwarsboomt. Je zou dus kunnen zeggen dat Dracula twee gezichten heeft.

De speciale krachten van graaf Dracula

Dracula is niet zomaar een dunne, lijkbleke man. Hij heeft blijkbaar net zoveel kracht als twintig volwassen mannen bij elkaar. Daarnaast heeft hij nog een aantal uitzonderlijke krachten. Dracula beschikt namelijk over telepathie, kan mensen hypnotiseren, zichzelf teleporteren, andere vormen aannemen, als een reptiel klimmen en door de kleinste gaatjes glippen. Daarnaast heeft hij de kracht die alle vampiers bezitten: wanneer hij een mens bijt, verandert hij of zij ook in een vampier. Dat betekent dat zijn slachtoffers dezelfde bovenmenselijke krachten krijgen.

Zo vermoord je Dracula

Wanneer je leest wat voor superkrachten deze slechterik allemaal heeft, vraag je je misschien af hoe hij verslagen kan worden. Daar heeft Bram Stoker gelukkig een duidelijk antwoord op. Je kan Dracula verslaan door hem te onthoofden en hem in zijn hart te steken. Natuurlijk wordt hij ook afgeschrikt door een aantal typische dingen waar vampiers niet tegen kunnen. Zo kan hij geen ruimte in waar een heilig kruis hangt of waar knoflook te vinden is. Bovendien moet Dracula altijd in de buurt zijn van grond uit Transsylvanië. Zonder deze grond kan hij namelijk nooit helemaal rusten.

Transsylvanië staat dankzij Dracula bekend om vampiers

Transsylvanië is een historisch gebied dat in Roemenië te vinden is. Dit gebied is eigenlijk ontzettend rustig met veel uitgestrekte natuur, maar dankzij Dracula denken veel mensen dat dit een duister gebied is waar het kwaad op de loer ligt. Dankzij dit boek van Bram Stoker is Transsylvanië over de hele wereld bekend geworden. In het plaatsje Bran staat een kasteel dat zelfs bekend staat als het kasteel van Dracula. Je kunt het bezoeken en er is een museum gewijd aan de Graaf.

Dit vind je misschien ook leuk...