Dracula: Prince of Darkness

Dracula: Prince of Darkness is een Britse horrorfilm uit 1966 onder regie van Terence Fisher. De film werd gefotografeerd in Techniscope door Michael Reed, ontworpen door Bernard Robinson en gescoord door James Bernard. Met Christopher Lee, Francis Matthews en Barbara Shelley.

Het verhaal begint met de laatste scènes uit Dracula, waarin Dracula’s dood door toedoen van Dr. Van Helsing (Peter Cushing) wordt getoond, vergezeld van vertelling:

“Na een heerschappij van afschuwelijke terreur die meer dan een eeuw overspande, werd de koning van de ondoden uiteindelijk getraceerd naar zijn hol hoog in de Karpaten. Door de decennia heen hebben velen geprobeerd hem te vernietigen. Allen hadden gefaald. Hier was hij eindelijk een tegenstander gewapend met voldoende kennis van de wegen van de vampier, om de definitieve en absolute vernietiging te bewerkstelligen. Dit was toen zijn lot. Duizenden waren tot slaaf gemaakt door de obscene cultus van vampirisme. Nu kwam de bron zelf om. Alleen de herinnering bleef over De herinnering aan het meest kwaadaardige en verschrikkelijke wezen dat ooit zijn stempel op de beschaving heeft gedrukt.’

Met behulp van een geïmproviseerd kruisbeeld dwingt Van Helsing de graaf de vernietigende zonnestralen in. Uiteindelijk wordt Dracula (Christopher Lee) vernietigd en brokkelt hij af tot stof in het zonlicht. Terwijl de wind zijn as wegblaast, blijft alleen de ring van de graaf over.

Het verhaal:

Tien jaar later voorkomt pater Sandor dat de lokale bevolking het lijk van een vrouw door het hart steekt en straft hij de presiderende priester voor het aanhouden van de angst voor vampirisme. Sandor bezoekt een herberg en waarschuwt vier Engelse toeristen – de Kents – om Karlsbad niet te bezoeken, maar ze negeren zijn advies.

Als de nacht nadert, worden de Kents gedumpt door hun door angst geteisterde koetsier op twee kilometer van Karlsbad, met het oog op een kasteel. Een koets zonder chauffeur brengt hen naar het kasteel waar ze een eettafel voor vier personen vinden en hun koffers uitgepakt in de slaapkamers. Een dienaar genaamd Klove legt uit dat zijn meester, wijlen graaf Dracula, beval dat het kasteel altijd klaar moest staan ​​om vreemden te verwelkomen. Na het eten nestelen de Kents zich in hun kamers.

Later die avond onderzoekt Alan een geluid en volgt Klove naar de crypte waar hij wordt gedood door Klove en zijn bloed wordt vermengd met Dracula’s as, waardoor Dracula weer tot leven komt. Klove lokt Helen naar de crypte waar ze Dracula’s eerste slachtoffer wordt.

De volgende ochtend vinden Charles en Diana geen spoor van Alan, Helen of Klove. Charles neemt Diana mee naar de hut van een houthakker en keert dan terug naar het kasteel om Alan en Helen te zoeken. Klove verleidt Diana om terug te keren naar het kasteel. Charles vindt het uiteengereten lichaam van Alan in een koffer in de crypte. Het is nu donker en Dracula staat op. Diana ontmoet Helen, maar Helen is een van de ondoden geworden en ze valt Diana aan. Dracula komt binnen en waarschuwt haar weg van Diana. Charles worstelt met Dracula totdat Diana beseft dat haar kruisbeeld een effectief wapen is tegen vampiers. Charles improviseert een groter kruis en jaagt Dracula weg. Ze ontsnappen uit het kasteel in een koets, maar verliezen de controle over de steile wegen. Het rijtuig crasht en Diana is bewusteloos. Charles draagt ​​​​haar enkele uren door het bos totdat ze worden gered door pater Sandor, die ze naar zijn abdij brengt. Terwijl hij wacht tot Diana wakker wordt, vertelt Sandor Charles over Dracula.

Klove arriveert bij het klooster in een wagen met twee doodskisten met daarop Dracula en Helen. Klove wordt de toegang geweigerd door de monniken. Ludwig, een patiënt in de abdij, is in de ban van Dracula en nodigt de vampier binnen uit. Helen overtuigt Diana om het raam voor haar te openen en beweert dat Dracula haar onder controle heeft. Diana doet het, en Helen bijt in haar arm. Dracula sleept Helen weg omdat hij Diana voor zichzelf wil. Charles stormt de kamer binnen en verdrijft de vampiers. Sandor steriliseert de beet met de warmte van een olielamp.

Sandor legt zilveren kruisbeelden in de twee doodskisten om te voorkomen dat de vampiers ernaar terugkeren. Helen wordt gevangen genomen en ingezet. Sandor vertelt Charles dat de Helen die hij kende dood is en dat haar huidige vorm nu niets anders is dan een monster. Ludwig lokt vervolgens Diana naar Dracula’s aanwezigheid, waar ze wordt gehypnotiseerd om haar kruisbeeld te verwijderen. Dracula dwingt haar om zijn bloed uit zijn blote borst te drinken, maar Charles keert op tijd terug om het te voorkomen, waardoor Dracula gedwongen wordt te vluchten met de bewusteloze Diana.

Charles en Sandor bewapenen zich en volgen te paard. Via een kortere weg kunnen ze voor Dracula’s wagen komen en deze stoppen. Charles schiet Klove neer, maar de paarden galopperen naar het kasteel. Diana wordt gered, terwijl Dracula’s kist op de ijzige gracht wordt gegooid en Charles probeert de vampier in te zetten, maar wordt teruggeslagen. Schoten afgevuurd door zowel Diana als Sandor breken het ijs en de vampier zinkt in het ijskoude water…

Epiloog:

In de slotscène zien we het bevroren lichaam van de Prince of Darkness steeds verder wegzinken in de ijzige diepten…

Casting:

Christopher Lee als graaf Dracula
Barbara Shelley als Helen Kent
Andrew Keir als pater Sandor
Francis Matthews als Charles Kent
Suzan Farmer als Diana Kent
Charles Tingwell als Alan Kent
Thorley Walters als Ludwig
Philip Latham als Klove
Walter Brown als broeder Mark
George Woodbridge als verhuurder
Jack Lambert als broeder Peter
Philip Ray als priester
Joyce Hemson als moeder
John Maxim als koetsier

Dit vind je misschien ook leuk...