Heb ik een Gezondheidsverklaring nodig voor mijn rijbewijs?
Voor een auto-rijbewijs heb je altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet gezond genoeg zijn om auto te rijden. Lichamelijk en geestelijk. Daarom moet iedereen een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Daarop staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen

Het CBR bekijkt of je medisch geschikt bent om auto te rijden. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.

Om een Gezondheidsverklaring op te kunnen sturen via Mijn CBR, heb je jouw DigiD met sms-code nodig
Kijk voor meer informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op de CBR-site
Vul je Gezondheidsverklaring naar waarheid in. Dat geldt ook als er intussen iets verandert aan je gezondheid. Zo voorkom je dat je na je examen alsnog naar een medisch onderzoek moet
Alleen voor het rijbewijs bromfiets en brommobiel is geen Gezondheidsverklaring nodig

Bekijk in deze video hoe het aanvragen van een Gezondheidsverklaring werkt:

Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Je logt in met DigiD met de extra controle via SMS. Gebruik nooit een DigiD van een ander. De Gezondheidsverklaring betaal je via iDeal.

Inloggen Mijn CBR met DigiD

Nog geen DigiD?
Vraag je DigiD met SMS aan op digid.nl. Zorg dat je daarbij je 06-nummer invult zodat je na het activeren gebruik kunt maken van inloggen met de extra controle via SMS of DigiD-app. Dit extra veiligheidsniveau is (omdat je met een Gezondheidsverklaring medische gegevens doorgeeft) nodig om op Mijn CBR de Gezondheidsverklaring te kunnen indienen en later de status van de afhandeling ervan te kunnen raadplegen.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het aanvragen van DigiD verloopt.

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas langer dan vier maanden duren. Als u verwacht dat u naar één of meer medisch specialisten moet, adviseren wij u om 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs via Mijn CBR de Gezondheidsverklaring in te dienen.

Bron: CBR