Vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen!
2toDrive vanaf 15 maart 2018 definitief een wet, Sinds de start van 2toDrive hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald.

Inleiding:
Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van door jouzelf gekozen coach(es).

Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe vet is dat?

Hoe werkt het?
Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
Vanaf 16,5 jaar mag je praktijklessen volgen en kun je de begeleiderspas aanvragen.
Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.
Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e in de auto rijden samen met je coach(es).
Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Vragen over 2toDrive?

Begeleider
Coaches mogen in het verleden niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding en niet eerder naar een educatieve maatregel van het CBR zijn gestuurd door Justitie. Ook mag de coach niet onder invloed van alcohol of drugs zijn tijdens het rijden. Positieve ervaringen in het buitenland laten zien dat ‘2toDrive’ werkt, zo meldt het ministerie. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen veroorzaken.

Verjaardag
Het praktijkexamen voor het rijbewijs B kan vanaf de 17e verjaardag worden afgelegd. Het experiment moet uitwijzen of jongeren die tot hun 18e verjaardag zijn gecoacht in de auto, inderdaad minder ongevallen en overtredingen veroorzaken.

Nog belangrijk om te weten.
Een coach die jou begeleidt moet 5 jaar rijbewijs B in zijn of haar bezit hebben. Een coach moet minimaal 27 jaar zijn op het moment van begeleiden. Een coach mag geen (ernstige) verkeersovertredingen hebben begaan. Een coach mag nooit in een vorderingsprocedure hebben gehad. Een coach mag tijdens het begeleiden nooit onder invloed van drugs, alcohol en medicijnen zijn. Een coach moet zich altijd altijd kunnen legitimeren met zijn begeleiderspas.
Voordat je begeleid mag worden, dien je voor je coach eerst een begeleiderspas aan te vragen.

Een coach registreren.
Begeleiderspas aanvragen.

Meer vragen met betrekking op 2ToDrive kan je vinden op onze meestgestelde vragen pagina.