Wi-Fi-toegang QR-code

De tweede manier om je Wi-Fi-wachtwoord te delen is via een QR-code. Met deze code kunnen vrienden automatisch inloggen zodra ze de code scannen met hun toestel. Hiervoor moeten ze wel beschikken over iOS 11 of nieuwer. Het kan handig zijn als je bijvoorbeeld je huis verhuurt aan gasten. Je plakt de QR-code aan de muur en iedereen kan moeiteloos inloggen, zonder dat je het wachtwoord hoeft te verklappen.

Zo maak je een QR-code van je WiFi-netwerk:

Ga naar qifir.org en tik de naam van je netwerk en het wachtwoord in.
Tik op Generate.
Er wordt een QR-code gemaakt die je kunt uitprinten en op de muur hangen.
Zo krijgen gasten toegang tot jouw netwerk:

Een bezoeker die toegang wil tot het netwerk richt de iPhone- of iPad-camera op de QR-code. Je kan de QR-code scannen met de Camera-app.
De camera in het toestel herkent dat het om een draadloos netwerk gaat en logt de bezoeker automatisch in. Zonder dat deze persoon het wachtwoord te zien krijgt.

WiFi QR

Bezoekers met een Android-toestel moeten een ZXing-gebaseerde streepjescodescanner installeren, bijvoorbeeld Barcode Scanner van ZXing. Volgens de ontwikkelaar van qifi.org is het wachtwoord niet af te leiden uit de QR-code. Wie er toch niet gerust op is kan op de Github-pagina van de ontwikkelaar kijken wat de webapp precies doet.

QR WiFi

Is mijn Wi-Fi wachtwoord nu zichtbaar?
Door gebruik te maken van bovenstaande functies, zijn de wachtwoorden niet direct zichtbaar. Bovendien scheelt het ook dat je het wachtwoord niet hardop uit hoeft te spreken, waardoor andere mensen in huis niet stiekem mee kunnen luisteren. Toch moet je rekening houden met het feit dat het wachtwoord delen op bepaalde manieren onveilig kan zijn – en wel om twee redenen.

Ten eerste kan iemand die op bovenstaande wijze toegang heeft gekregen tot jouw netwerk ook weer anderen toegang geven tot het netwerk. Dus gebruik de functie alleen bij mensen die je vertrouwt.

Een ander punt is dat het wachtwoord mogelijk via een omweg toch te achterhalen is, als de vriend of vriendin een Mac heeft en iCloud-sleutelhanger ingeschakeld heeft. iCloud-sleutelhanger synchroniseert Wi-Fi-wachtwoorden met al je apparaten. Hoewel je via deze functie geen Wi-Fi-wachtwoorden kan bekijken op een iPhone of iPad, kan dat wel op een Mac via het programma Sleutelhangertoegang. Iemand kan hierdoor dus alsnog jouw wachtwoord bekijken, dus hou daar rekening mee voordat je deze functie gebruikt.

Sociaal aandeel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •