Met Wi-Fi Widget deel je je wachtwoord eenvoudig met vrienden of collega’s

De tweede manier om je Wi-Fi-wachtwoord te delen is via een QR-code. Met deze code kunnen vrienden automatisch inloggen zodra ze de code scannen met hun toestel. Hiervoor moeten ze wel beschikken over iOS 11 of nieuwer. Het kan handig zijn als je bijvoorbeeld je huis verhuurt aan gasten. Je plakt de QR-code aan de muur en iedereen kan moeiteloos inloggen, zonder dat je het wachtwoord hoeft te verklappen.

Zo maak je een QR-code van je WiFi-netwerk:

Ga naar qifir.org en tik de naam van je netwerk en het wachtwoord in.
Tik op Generate.
Er wordt een QR-code gemaakt die je kunt uitprinten en op de muur hangen.
Zo krijgen gasten toegang tot jouw netwerk:

Een bezoeker die toegang wil tot het netwerk richt de iPhone- of iPad-camera op de QR-code. Je kan de QR-code scannen met de Camera-app.
De camera in het toestel herkent dat het om een draadloos netwerk gaat en logt de bezoeker automatisch in. Zonder dat deze persoon het wachtwoord te zien krijgt.

WiFi QR

Bezoekers met een Android-toestel moeten een ZXing-gebaseerde streepjescodescanner installeren, bijvoorbeeld Barcode Scanner van ZXing. Volgens de ontwikkelaar van qifi.org is het wachtwoord niet af te leiden uit de QR-code. Wie er toch niet gerust op is kan op de Github-pagina van de ontwikkelaar kijken wat de webapp precies doet.

QR WiFi

Is mijn Wi-Fi wachtwoord nu zichtbaar?
Door gebruik te maken van bovenstaande functies, zijn de wachtwoorden niet direct zichtbaar. Bovendien scheelt het ook dat je het wachtwoord niet hardop uit hoeft te spreken, waardoor andere mensen in huis niet stiekem mee kunnen luisteren. Toch moet je rekening houden met het feit dat het wachtwoord delen op bepaalde manieren onveilig kan zijn – en wel om twee redenen.

Ten eerste kan iemand die op bovenstaande wijze toegang heeft gekregen tot jouw netwerk ook weer anderen toegang geven tot het netwerk. Dus gebruik de functie alleen bij mensen die je vertrouwt.

Een ander punt is dat het wachtwoord mogelijk via een omweg toch te achterhalen is, als de vriend of vriendin een Mac heeft en iCloud-sleutelhanger ingeschakeld heeft. iCloud-sleutelhanger synchroniseert Wi-Fi-wachtwoorden met al je apparaten. Hoewel je via deze functie geen Wi-Fi-wachtwoorden kan bekijken op een iPhone of iPad, kan dat wel op een Mac via het programma Sleutelhangertoegang. Iemand kan hierdoor dus alsnog jouw wachtwoord bekijken, dus hou daar rekening mee voordat je deze functie gebruikt.

Nog iets anders:

Met het handige Wi-Fi Widget voor iPhone en iPad deel je het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk eenvoudig met vrienden of collega’s. De app nestelt zich in het Vandaag-scherm, maar kan ook met 3D Touch gebruikt worden.

Soms komen er simpele apps voorbij die eigenlijk wel heel erg handig zijn. Wi-Fi Widget (link) is daarvan een goed voorbeeld. Met de app zie je in één oogopslag met welk Wi-Fi-netwerk je bent verbonden en deel je het wachtwoord met vrienden of gasten, zonder je iPhone te ontgrendelen. Voor de prijs van 1 euro hoef je het niet te laten.

Wi-Fi Widget voor iPhone
Wi-Fi Widget is eenvoudig en heeft drie belangrijke functies. Je ziet in één oogopslag met welk netwerk je bent verbonden. Ook kun je een verbindingstest doen, een zogeheten latency test om te zien hoe lang het duurt voordat datapakketjes vanaf je iPhone aankomen. Die zal in de meeste gevallen niet hoger zijn dan 50 miliseconden, meestal veel lager zelfs. Hiervoor tik je eenmaal in de app en je ziet meteen wat de latency is.

Een derde functie is het delen van je Wi-Fi-wachtwoord met vrienden of met gasten op kantoor. Die moet je wel van tevoren opgeven in de app. Het is verstandig om dit alleen te doen als je een gastnetwerk op je router hebt. Overigens wordt het wachtwoord dat je opgeeft via iCloud gesynchroniseerd, dus het is niet zo dat iedereen ineens bij je Wi-Fi-wachtwoord kan.

3D Touch of Widget
Je kunt Wi-Fi Widget op twee manieren gebruiken. Op een iPhone met 3D Touch, zoals een iPhone 6s of iPhone 7, druk je lang op het app-icoon van Wi-Fi Widget en je krijgt meteen te zien met welk netwerk je verbonden bent. Ook kun je hier de eerder genoemde opties gebruiken. Een tweede optie is de widget in het Vandaag-scherm (aan de linkerkant van je homescreen). De app heet immers niet voor niets Wi-Fi Widget. Hier heb je toegang tot dezelfde functies, maar dan ook zónder je iPhone te ontgrendelen.

Als je de app de eerste keer opstart, zie je met welk Wi-Fi-netwerk je verbonden bent. Ook kun je dan het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk opgeven, kopiëren/delen of wijzigen. Daarnaast vind je in de app zelf uitgebreide instructies over de werking, zoals hoe je de widget toevoegt en de verschillende functies gebruikt.

Wifi Widget – See, Test, Share

Sociaal
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dit vind je misschien ook leuk...