Halve draai

Wat:
Een halve draai wordt ook wel keren door middel van een halve draai genoemd. Bij een halve draai, draai je in 1 keer op de weg terug. Dit onderdeel valt ook weer onder de bijzondere verrichtingen, dus je moet rekening houden met alle weggebruikers.

Waarom:
Een halve draai maak je om te keren. Op bijvoorbeeld een industrieterrein (waar de wegen breed zijn) of op een kruispunt kun je dit instructieonderdeel uitvoeren. Een plek waar je het niet kan doen is een splitsing, omdat je de kans hebt dat je hier te weinig ruimte hebt. Kies dus altijd voor een ruime plek, waar je dit onderdeel kunt uitvoeren.

Doen:
Je verricht de volgende handelingen voor het keren door middel van een halve draai:
1 . Je stopt niet volledig, maar voert de rollenstop uit, zodat je nog licht in beweging bent. Dit betekent dat de auto in de eerste versnelling staat.
2. Probeer de ruimte aan de rechterkant zoveel mogelijk te benutten, om zeker te weten dat je aan de linkerkant geen ruimte te kort komt.
3. Volledig naar links sturen.

Scannen:
Omdat je eerst naar rechts stuurt om zoveel mogelijk ruimte te benutten, kijk je eerst in je binnenspiegel, rechterbuitenspiegel, dode hoek en geef je kort richting aan naar rechts.

Voordat je naar links stuurt controleer je of er niemand links voorbijkomt, binnenspie-gel, linkerbuitenspiegel, dode hoek en geef je richting aan naar links. Dan volledig insturen en voordat je weer aan het verkeer gaat deelnemen controleer je alles nog een keer en geef je richting aan naar links, zodat ie laat zien dat je weg rijdt.

Tekening:

Youtube:

Sociaal aandeel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •