Hellingproef

Wat:
Bij de hellingproef laat je de auto vanuit een stilstaande situatie zonder terug te rollen een helling op rijden. Je kunt de hellingproef zowel met de handrem als de voetrem uitvoeren. Houd er rekening mee dat je bezig bent met een bijzondere verrichting! Dit betekent dat alle weggebruikers voorrang hebben. Hieronder zal stap voor stap uitgelegd worden hoe je de hellingproef uitvoert.

Waarom:
Je moet vanuit een stilstaande situatie zonder achteruit te rollen weer verder kunnen rijden. Dit komt voor bij hellingen, bergen etc. Het kan namelijk zijn dat er achter jou verkeer is. Op het moment dat je terugrolt kan dit gevaar opleveren. De hellingproef zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en dat je veilig door kunt rijden.

Doen:
– Stoppen
– Gebruik Voetrem / Handrem
– Wegrijden.

Hellingproef met voetrem:
1. Stoppen op een helling.
2. Schakel terug naar de eerste versnelling! Dit wordt vaak vergeten. (* Aangrijpingspunt ± 4 sec vasthouden )
3. Houd de voetrem vast en laat de koppeling opkomen tot het aangrijpingspunt, dit betekent tot het moment dat je voelt dat de auto wil wegrijden.
4. Laat de voetrem los maar blijf de koppeling doseren.
5. Geef gas en rijd weg .

Hellingproef met handrem:
1. Stoppen op een helling.
2. Schakel terug naar de eerste versnelling! Dit wordt vaak vergeten. (* Aangrijpingspunt ± 4 sec vasthouden )
3. Zet de handrem / Parkeerrem erop.
4. Plaats de rechtervoet op het gaspedaal. (* Geef iets gas tot 2500 toeren hou dit vast )
5. Laat de koppeling opkomen tot het , aangrijpingspunt, dit betekent tot het moment dat je voelt dat de auto wil wegrijden.
6. Laat de handrem zakken maar blijf de koppeling doseren.
7. Rijd weg.

Scannen:
‘Kijk’ voordat je stopt, of wegrijdt moet je combineren met de handeling, want als je eerst kijkt en je moet dan nog aan de handeling beginnen, zit er te veel tijd tussen het kijken en het wegrijden en kan er weer verkeer aankomen.

Blijf tijdens het op laten komen van de koppeling in de binnenspiegel kijken en controleer net voordat je de handrem / voetrem loslaat, de linkerbuitenspiegel en dode hoek. Zet vervolgens je richtingwijzer aan naar links. Zo voorkom je dat er te veel tijd zit tussen het kijken en het wegrijden.

Tekening:

Youtube:

Sociaal aandeel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •