Fileparkeren

Wat:
Fileparkeren houdt in dat je direct voor of achter een geparkeerde auto parkeert. Dit kan zowel vooruit als achteruit. Fileparkeren is een bijzondere verrichting, waardoor alle weggebruikers voorrang hebben.

Waarom:
Het ‘wat’ legt eigenlijk al uit waarom fileparkeren wordt gedaan. Je leert direct voor of achter een geparkeerde auto te parkeren. Dit komt in verschillende situaties voor, bijvoorbeeld aan de zijkant van de weg.

Doen:
Zoals eerder gezegd kun je zowel vooruit als achteruit fileparkeren. Je verricht de volgende handelingen:

Achteruit fileparkeren:
1 . Stoppen (rechts)
2. Houd een halve meter afstand van de geparkeerde auto en zet de leuning van de achterbank van jouw auto ter hoogte van de achterbumper van de geparkeerde auto.
3. Zet de versnelling in zijn achteruit.
4. Laat de koppeling rustig opkomen en blijf doseren.
5. Op het moment dat de auto in beweging komt direct insturen naar reLht,. Dit totdat de buitenspiegel voorbij de achterbumper van de geparkeerde auto is Vervolgens volledig terugsturen naar links.
6. Blijf de koppeling gebruiken om de auto op de juiste plek te krijgen en laat de wielen naar links staan, dat is makkelijker bij het uitrijden.

Scannen:
‘Kijken’ voordat je stopt, maar i.p.v. richting aan geven naar rechts, gebruik je nu je alarmverlichting, omdat je een halve meter van de kant staat. Houd rekening met de uitzwaai van de neus van de auto (naar links), dus kijk voordat je begint in je binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en dode hoek. Controleer dit regelmatig tijdens de oefening.

Vooruit fileparkeren, geen tekening
Je voert de volgende handelingen uit bij het vooruit fileparkeren:
1 . Zet jouw buitenspiegel voorbij de voorbumper van de auto waar je voor wilt parkeren.
2. Schakel de auto in de eerste versnelling voordat je begint met rijden.
3. Laat de auto op de koppeling in beweging komen (doseren).
4. Als de auto in beweging komt direct maximaal naar rechts sturen en stuur op tijd terug, stoeprand niet raken.
5. Zet de auto in zijn achteruit en rijdt de auto langzaam op de koppeling achteruit naar de geparkeerde auto toe. Scan Kijk voordat je stopt. Voordat je begint met insturen voer je diezelfde handeling nog een keer uit om te voorkomen dat er te veel tijd zit tussen het kijken en het handelen. Voordat je weg rijdt kijken.

Tekening:

Youtube:

Sociaal aandeel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •