Een Mac opnieuw installeren

Soms heb je problemen met je Mac en werkt deze erg traag, loopt ie vaak vast en functioneert deze niet meer naar behoren. Wanneer je verschillende oplossingen hebt geprobeerd zonder resultaat is soms een herinstallatie (clean install, schone installatie) de enige oplossing.

Een herinstallatie op zijn tijd is helemaal niet zo slecht en is zelfs goed voor je Mac. Rommel wordt gewist en je start weer vanaf een schone lei. Veel Mac gebruikers voeren vaak een clean install uit vlak voor de release van een nieuwe macOS-versie. Hierdoor wordt de nieuwe software op een schone installatie geinstalleerd en werkt deze vaak vele malen beter.

Een herinstallatie (clean install) uitvoeren.

Deze procedure is bedoeld voor ervaren Mac gebruikers die OS X El Capitan of nieuwer hebben geinstalleerd. OS X Yosemite of eerder? Volg dan deze stappen om je Mac opnieuw te installeren.

Voor je jouw Mac opnieuw installeert dien je al je belangrijkste bestanden naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive te kopiëren.

• Herstart daarna je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Zorg ervoor dat je een werkende Wi-Fi verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het Wi-Fi icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het venster op ‘Schijfhulpprogramma’ en klik op ‘Ga door’. Selecteer in de navigatiekolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de ‘tweede’ schijf die uitspringt naar rechts. Klik in de knoppenbalk op ‘Wis’.

Juiste structuur kiezen..

Na het wissen dien je een structuur voor de schijf te kiezen. Welke dat is hangt af of je wel of niet het Apple File System (APFS) gebruikt, dit kun je op deze manier controleren. Wanneer APFS acties is dien je ‘APFS’ als structuur kiezen. Anders kies je voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ in het menu ‘Structuur’ en indien nodig bij indeling voor ‘GUID-partitie-indeling’. Vul een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op ‘Wis’. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van Schijfhulpprogramma sluiten.

Nu gaan we je Mac opnieuw installeren, selecteer in het macOS-hulpprogramma’s-venster ‘Installeer macOS opnieuw’ en klik op ‘Ga door’. Volg daarna nauwlettend de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige harde schijf (die je zojuist hebt gewist). In de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de meest recente versie van macOS downloaden. Als dit niet het geval is moet je na de herinstallatie via de Mac App Store de recente versie downloaden en installeren.

Let op, alle persoonlijke gegevens en bestanden worden gewist tijdens schone installatie

Houdt er natuurlijk wel rekening mee wanneer je harde schijf volledig wordt gewist. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf.

Daarnaast kun je altijd een exacte kopie van je huidige harde schijf maken met een applicatie zoals SuperDuper. Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle ‘rommel’ opnieuw mee.

Klaar.

*download op de apple website jouw versie. +

  Macos high sierra (5,1 KB, 159 kliks)

  Macos catalina (5 bytes, 2.571 kliks)

  Macos mojave (5,1 KB, 505 kliks)

Sociaal
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dit vind je misschien ook leuk...