Veilig en eenvoudig een wachtwoord onthouden

We lezen het allemaal tegenwoordig op internet, onze wachtwoorden zijn niet veilig meer en dien je om de haverklap te wijzigen. Het is natuurlijk ook niet slim een voor de hand liggend wachtwoord te nemen zoals je geboortedatum, de naam van je kinderen, je favoriete vakantieland, enzovoorts.

Het beste is een zo moeilijk wachtwoord aan te maken dat je zelf kunt onthouden maar moeilijk te raden is door mensen en computers. Tegenwoordig kun je ook Safari, maar ook via andere wachtwoord-managers gebruiken om een veilig en moeilijk wachtwoord te generen.

Echter is deze zo moeilijk dat je dit zelf nauwelijks kunt onthouden en deze eigenlijk ergens moet opschrijven of bewaren in je sleutelhanger. Een voorbeeld hiervan is ’21d-k81h-dke3-xpe9′. Met onderstaande tips kun je een moeilijk wachtwoord genereren dat over het algemeen makkelijk te onthouden is.

Tips voor het aanmaken van een veilig wachtwoord

Neem om te beginnen een lang woord, enkele korte woorden of een zin die je makkelijk kunt onthouden. We nemen als voorbeeld ‘leuke appletips’, uiteraard is dit nog niet het wachtwoord, maar wel de basis. Van ‘leuke appletips’ gaan we een moeilijk wachtwoord maken, dit kun je doen via onderstaande methode.

Vervang letters door cijfers of leestekens die op het letter lijken, voorbeeld E wordt 3, I wordt !, B wordt 8, S wordt 5, enzovoorts. Hiermee kom je al een heel eind want op deze manier word ‘leuke appletips’ ineens ‘l3uk3 appl3t!p5’. Het wachtwoord is nu al een stuk moeilijker, maar het is nog steeds gemakkelijk te raden, gebruik daarom koppeltekens en hoofdletters om het wachtwoord nog moeilijker te maken. Zo kun je een koppelteken doen na 3 karakters en telkens starten met een hoofdletter, spaties tussen zinnen vervang je automatisch door een koppelteken.

Op deze manier word ‘leuke appletips’ ineens ‘L3u-k3-App-l3t-!p5’. Onmiddellijk zie je dat het wachtwoord extreem moeilijk is, maar wel makkelijk te onthouden omdat jij weet hoe je deze hebt samengesteld. In het begin zal je nog even goed moeten nadenken hoe het ook weer zit, maar na een aantal keer heb je het wachtwoord al onder de knie zonder enige moeite.

Gebruik zinnen

Niet alleen kun je op bovenstaande manier een wachtwoord genereren, ook kun je gebruikmaken van zinnen. Een voorbeeld: ikhebvandaaggoedetipsgelezenopappletips. Dit kun je dan weer combineren met bovenstaande tips !kH3bVandaagGo3d3T!p5G3l3z3nOpAppl3t!p5. Lastig om te raden, iets makkelijker om te onthouden.

Uniek wachtwoord

We raden aan om voor iedere website of account een uniek wachtwoord aan te maken. Dat is een lastige klus omdat je al deze wachtwoorden ook moet onthouden. Eventueel kun je jouw zojuist moeilijke wachtwoord gebruiken voor meerderen accounts met telkens een toevoeging gelinkt aan het account. Verwerk er bijvoorbeeld twitter in wanneer het om een wachtwoord van twitter gaat. Maar hoe unieker het wachtwoord is, hoe veiliger. Daarom kun je het beste gebruikmaken van wachtwoordmanagers of iCloud-sleutelhanger.

Beveilig je accounts met twee-staps-verificatie

Naast een sterker wachtwoord raden we ook aan de twee-staps-verificatie in te schakelen bij diensten die dit ondersteunen.

Sociaal
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •