Richting aangeven, Waarom?

Richting aangeven

Als bestuurder, zowel op de fiets als met een motorvoertuig, ben je verplicht om richting aan te geven wanneer je van plan bent om links- of rechtsaf te slaan. Geef duidelijk aan wat je doet of gaat doen, dat is wel zo duidelijk voor je medeweggebruikers. Zij kunnen dan beter inschatten wat jouw bedoeling is, en daar op anticiperen.

Richting aangeven: automobilisten

Je bent verplicht om je richtingaanwijzer te gebruiken als je naar links of rechts gaat. Bijvoorbeeld bij het wegrijden, bij het inhalen, als je een doorgaande rijbaan oprijdt of verlaat of van rijstrook wisselt. Kijk bij deze manouevres altijd goed om je heen. Hou de situatie vóór de auto goed in de gaten, en je geeft pas richting aan nadat je in de binnenspiegel, buitenspiegel én over je schouder gekeken hebt.

Denk ook aan deze tips:

Gebruik je spiegels! Hou de situatie rondom de auto goed in de gaten, er kunnen fietsers en voetgangers zijn of automobilisten die bezig zijn met een inhaalactie. Zo ben je bewust van de ruimte die je hebt voor je gaat afslaan.
Weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt, dan zet je je richtingaanwijzer aan. Ná het afslaan of inhalen zet je de richtingaanwijzer meteen weer uit, tenzij je de doorgaande rijbaan verlaat op de snelweg. Dan rijd je door tot voorbij de blokmarkering.
Veel mensen gebruiken de richtingaanwijzer, vooral bij drukte en files, om hun ruimte te ‘claimen’. Doe dit niet te vaak en wees ook een beetje geduldig naar je medeweggebruiker toe. Zoek oogcontact met de automobilist die ruimte voor jou moet vrijmaken, en wacht tot hij of zij je de de gelegenheid geeft om in te voegen of af te slaan.
Je hoeft geen richting aan te geven als je een rotonde op rijdt. Verlaat je de rotonde? Dan moet je wel richting aangeven, want je gaat naar rechts. Bij het verlaten van de rotonde geef je voorrang aan fietsers die nog op de rotonde rijden. Kijk dus goed uit voor je afslaat!
Richting aangeven: (brom)fietsers
Fietsers moeten richting aangeven als zij van richting veranderen. Dat kan door de hand uit te steken, maar het mag ook door middel van oranje knipperlichten. Een goed richtlijn is om je hand gedurende 4 tot 5 seconde uit te steken. Dit betekent dat je ongeveer 20 meter voor je afslaande beweging begint met richting aangeven.

Bron: Allsecur – Richtingaanwijzer
Extra: leuk filmpje

Sociaal aandeel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •