Phoneverbod op de fiets vanaf 1 jullie 2019

Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om mobiele elektronische apparaten in de hand te hebben terwijl u een voertuig bestuurt. Dit verbod geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar bijvoorbeeld ook voor bestuurders van een fiets, scooter, invalidenvoertuig of tram. Als je deze wet negeert en je wordt staande gehouden door de politie of handhaving dan krijg je een boete van 95 euro + 9 euro CJIB administratiekosten.

Volgens de nieuwe wetgeving mag je geen enkel ‘elektronisch communicatieapparaat’ meer vasthouden tijdens het fietsen. Hieronder valt onder andere een telefoon, tablet, muziekspeler, gewoon kort samen gevat iets wat een batterij bevat etc. Uiteraard mag je deze apparaten wel gebruiken wanneer je stilstaat en is het handsfree gebruikmaken van een telefoon wel toegestaan. Een goede smartphonehouder voor op de fiets is dus een slimme investering.

Bellen op de fiets

Wanneer je gebruikmaakt van bedrade of draadloze oordopjes zoals bijvoorbeeld de Airpods dan kun je gebeld worden zonder daarvoor je iPhone fysiek te hoeven aanraken. Op het moment dat je een persoon wil gaan bellen kun je hiervoor Siri gebruiken. Maak je geen gebruik van Siri en/of een headset dan moet je afstappen om een gesprek te starten. Zet het volume van je headset niet te hard, zorg er altijd voor dat je het omgevingsgeluid goed blijft horen.

Boeters voor fietsers

100 euro bedraagt de boete voor dronken op de fiets zitten.
95 euro voor door rood rijden, het rechts inhalen van andere fietsers en het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden.
55 euro voor niet-werkende verlichting.
35 euro voor het niet uitsteken van je arm bij het afslaan.

Bekeuren op kenteken

In principe wordt een overtreder staande gehouden. Het kan echter zijn dat een agent vanwege een dringende melding ervoor kiest een bestuurder niet staande te houden. Toch kan de bestuurder later alsnog een bon krijgen, omdat bekeuren op kenteken met ingang van 1 juli ook mogelijk is. De agent moet dan wel duidelijk maken wat hij of zij heeft gezien en waarom de bestuurder toen niet werd staande gehouden.
De politie gaat het verbod direct handhaven.

Sociaal
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •