INLEIDING BIJZONDERE MANOEVRES

Inleiding Bijzondere Manoeuvres

Iedereen zal in de praktijk ervaren dat de bijzondere manoeuvres regelmatig moeten worden uitgevoerd. Een geblokkeerde weg kan iedereen overkomen, zodat er omgekeerd moet worden. Parkeren is ook vrijwel een dagelijkse handeling. Of dat nu gebeurd in een straat, op een parkeerplaats of parkeergarage: het blijft een bijzondere manoeuvres!

Het is noodzakelijk dat je bepaalde vaardigheden beheerst:

- Voor en tijdens de bijzondere manoeuvres moet je ervan overtuigt zijn dat deze kan worden uitgevoerd. zonder dat het overige verkeer meer dan noodzakelijk wordt gehinderd of schade veroorzaakt.
- Bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvres gaat het om goede voertuig beheersing en goed letten op het overige verkeer.

Exameneis:
Op je examen krijg je twee bijzondere manoeuvres. Hieronder vallen de stopopdracht, omkeeropdracht, parkeeropdracht en de hellingproef. Je examinator zal je een opdracht geven in een straat, je moet dan zelf een keus maken om deze uit te voeren. Zelf ben je verantwoordelijk voor een veilige, vlotte en milieubewuste uitvoering van de bijzondere manoeuvre. Gebruik hierbij je creativiteit, inzicht en probleemoplossend vermogen.

Inleiding Stopopdracht

Bij de stopopdracht moet je zo kort mogelijk achter een ander geparkeerde auto stoppen, om aansluitend vooruit rijdend weer aan het verkeer deel te nemen. Dit kan zowel aan de linkerzijde als aan de rechterzijde van de rijbaan/ weg. Je bent bij de stopopdracht zelf verantwoordelijk voor de keuze van een veilige plaats, de mate van vlotheid en een milieubewuste uitvoering. Hierbij is het van belang dat je een juiste inschatting hebt van de lengte en breedte van de auto, en de inschatting van het overige verkeer. Je mag de linkerzijde van de weg kiezen, maar de rechterzijde heeft de voorkeur, omdat je dan bij het wegrijden beter zicht op de rijbaan hebt.

Exameneis:
Bij de stopopdracht laat je zien dat je op de juiste plek kort achter een andere auto stopt en daarna zelfstandig veilig en beheerst weer wegrijdt

Inleiding Omkeeropdracht

Bij de omkeeropdracht spreekt het voor zich dat je de auto moet omkeren, zodat je de weg in tegengestelde richting weer kunt vervolgen. Dit kan in de praktijk voorkomen, als je bijvoorbeeld een
doodlopende weg inrijdt of als een weg geblokkeerd of afgesloten is. Je bent bij de omkeeropdracht zelf verantwoordelijke voor de keuze van een veilige plaats, de mate van vlotheid en een milieubewuste uitvoering. Voor de omkeeropdracht kun je kiezen uit 3 opties:

a. Halve draai b. Bocht achteruit c. Steken

Welke methode de juiste is, dat is aan jou. Wel hangt dit af van de mogelijkheden die er in een bepaalde weg zijn. De afspraak is wel dat je de ruimte op de openbare weg gebruikt en niet bij iemand op privé terrein komt.

Exameneis:
Bij de omkeeropdracht laat je zien dat je de auto kan omkeren op
een veilige en zelfstandige manier waarmee je rekening houd met
de doorstroming van het verkeer en het milieu.

Inleiding Parkeeropdracht

Bij de parkeeropdracht gaat het erom dat je de auto in de buurt van een aangegeven plek parkeert. De parkeeropdracht kun je uitvoeren op een parkeerterrein (in een parkeervak) of in een straat
(fileparkeren).

Parkeren een parkeerterrein

Op een parkeerterrein zullen meestal parkeervakken zijn waar je een keuze uit kunt maken. Verder heb je de keus tussen vooruit inparkeren of achteruit inparkeren. Het is mogelijk dat de examinator specifiek vraagt om vooruit of achteruit in te parkeren, maar hij kan het ook aan jou zelf overlaten. Parkeren in een straat Bij het parkeren in een straat, wordt verwacht dat je aan de rechterkant van de weg kunt parkeren tussen twee auto’s.

Exameneis:

Bij de parkeeropdracht op een parkeerterrein laat je zien dat je op een veilige en zelfstandige manier kan parkeren in een parkeervak. Bij een parkeeropdracht in een straat laat je zien dat je op een veilige en zelfstandige manier kunt fileparkeren waarmee je rekening houd met de doorstroming van het verkeer en het milieu.

Tip: EZELSBRUGGETJE, wat je altijd en overal kan toepassen bij afslaan: KRAS
K - Kijken
R - Richting
A - Afremmen
S - SchakelenShare This News
Social Sharing: Facebook Google Tweet This
URL:
Facebook Like: